fredag 12 oktober 2012

Fisket i går

Jag stack iväg på en kort fisketur  i går, mest för att det var så grymt härligt väder, totalt vindstilla, klarblå himmel och solen som sakta tinade upp nattens frost. Körde årets sista pass i den kära Säveån. På sträckan mellan Lerum och Hedefors får man fiska tom den fjortonde oktober, det brukar finnas ganska god chans på lax där, och även  havsöring så här års.

Fisken däruppe har tagit sig förbi någon av de två tuffa laxtrapporna i Jonsered, korsat den relativt stora sjön Aspen och fortsatt upp i Säveån. Hedefors är nu ett defenetivt vandringshinder men bygget av norra Europas längsta omlöp pågår för fullt där nu. När omlöpet är klart (nästa år) så kan laxen ta sig ännu längre upp i ån och beståndet av lax kommer förhoppningsvis öka markant.

Laxen jag fick vägde bara 3,2 kg,(71 cm) men var en stridbar rackare som tog en stund att tämja i den starka strömmen. Den hade ett grymt bett i sidan efter en stor gädda, men det såg uta att läka bra.
Efter några snabba foton fick den friheten åter och simmade piggt iväg.

Såg även en enormt stor lax som var uppe och vältrade sig ett par gånger. Den måste vägt närmare 20 kg!


/Marran

1 kommentar:

  1. Vilken fin och målande beskrivning av en härlig fisketur. 3,2 kg var väl inte så dåligt. Grattis som avslutning på säsongen.

    SvaraRadera